Sisäänkirjautuminen
Olet tässä: Skip Navigation Links > Ajankohtaista

 AjankohtaistaKTO:n tiedote koronaepidemiatilanteessa

KTO:lla seuraamme hallituksen linjauksia viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Noudatamme kaikessa toiminnassamme hyvää käsihygieniaa, oikeaa yskimistapaa, suojainten käyttöä sekä turvavälien huomioimista.

 • Tutkimus- ja kuntoutuspalveluiden sekä asiantuntijapalveluiden asiakkaita otetaan palveluihin hygieniaohjeita noudattaen. Asiakkaalla ja hänen perheellään tai paikassa, josta asiakas tulee, ei saa olla Covid-19 oireita (ripuli, päänsärky, lihassärky, yskä, kurkkukipu, kuume). Asiakkaan tultua yksikköön häneltä mitataan aina lämpö. Asiakkaan Covid-19 testaamisen arvioi aina yksikön lääkäri.
 • Lyhytaikaisen huolenpidon asiakkailta ei systemaattisesti oteta näytteitä. Kuntoutuskeskukseen tullessa asiakkaalta mitataan aina lämpö ja arvioidaan oireanamneesi. Asiakkaan testaamisen tarpeen arvioi akuuttisairaanhoitaja.
 • Asiantuntijapalveluiden työt toteutetaan turvatoimet huomioiden. Tapauskohtaisesti palvelut voidaan tuottaa etäyhteyksin.
 • Kaikissa kohtaamisissa esim. palavereissa ja koulutustilaisuuksissa huolehditaan hyvästä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä sekä oireisena ei palaveriin tai koulutukseen voi osallistua. Osallistuminen mahdollistetaan myös etäyhteyksin.
 • Ennen vierailua, vierailijoita pyydetään olemaan puhelimitse yhteydessä yksikköön. Vierailut mahdollistetaan turvatoimenpitein:
   • Vieraiden tulee olla täysin oireettomia
   • Ensisijaisesti kaikki vierailut toteutetaan ulkona tai turvatoimin asiakkaan omassa huoneessa.
   • Huolehditaan hyvästä käsihygieniasta ja maskin käytöstä
   • Vierailijat, jotka palaavat maista, joihin kohdistuu edelleen sisä- ulkorajavalvonta, pidättäytyvät 14 vuorokauden ajaksi yksikkövierailuista. 
 • Jos kuntoutuskeskuksen yksikön asiakas tai asumisyksikön asukas käy kotilomalla ja hänelle ilmenee loman aikana hengitystie- tai vatsaoireita, ennen yksikköön palaamista tulee olla yhteydessä yksikköön puhelimitse. Yksikkö ottaa yhteyttä Tyksin koronaneuvontapuhelimeen lisäohjeiden saamiseksi.

Jos olet epävarma ohjeistuksesta, aina voit soittaa yksikköön ja kysyä. Tiedotetta päivitetään, kun oleellisia muutoksia ohjeistuksiin tulee.

Kehitysvammaisen henkilön tehohoito koronavirustilanteessa

Kehitysvammaisten henkilöiden tehohoito koronavirustilanteessa on aiheuttanut keskustelua sosiaalisessa mediassa. Kuntayhtymämme johtaja, johtava ylilääkäri Seija Aaltonen toteaa painokkaasti, että kehitysvammaisuus ei ole syy olla saamatta tehohoitoa.

Jos KTO:n asiakas sairastuu vakavasti, hänet lähetetään Tyksiin, jossa lääkäri tekee päätöksen hoidosta. Kehitysvammaisuus itsessään ei ole milloinkaan syy rajata henkilöä tehohoidon ulkopuolelle.

päivitetty 25.6.2020, KTO:n varautumistyöryhmä