Julkaistu
”Hyvin ohjattu, Karo!”
Elämäntaitovalmennuksessa ohjaajana työskentelevä Karoliina päätyi aikanaan KTO:lle töihin ystävänsä vinkistä. Ystävän mukaan työ KTO:n asumisyksikössä kuulosti ihan Karoliinan jutulta, eikä hän suinkaan ollut väärässä – lokakuussa tuli täyteen Karoliinan kahdeksas vuosi KTO:laisena.
Opintojensa alkuvaiheessa Karoliina ei osannut aavistaa päätyvänsä myöhemmin kehitysvamma-alalle, sillä haaveina olivat lastentarhanopettajan pätevyys ja työ päiväkodissa. Into kehitysvamma-alaa kohtaan syntyi kuitenkin harjoittelun myötä.
– Sosionomiopintojeni aikana tein kolmannen harjoitteluni Toivolan toimintakeskuksessa, ja tajusin pitäväni työstä todella paljon. Hain ystäväni kannustamana Palomäen asumisyksikköön ja tein siellä osa-aikaisesti töitä opintojeni loppuun asti. Valmistumisen jälkeen minulle tarjottiin vakituista työtä, ja niin Palomäessä vierähti kolme ja puoli vuotta, Karoliina kertaa.
Palomäen asumisyksiköstä Karoliina siirtyi ohjaajaksi Elämäntaitovalmennukseen. Monipuolinen ja sopivasti haastava päivätyö on pitänyt Karoliinan mielenkiinnon yllä kohta jo viiden vuoden ajan.
– Tässä työssä saa ajatella ja kehittyä ammatillisesti, hän toteaa.
Töitä omalla persoonalla
Kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville nuorille suunnatussa elämäntaitovalmennuksessa vahvistetaan muun muassa kommunikaatio- sekä arjen- ja elämäntaitoja. Ohjaajana työskentelevän Karoliinan mukaan yhteistyö työkavereiden kanssa toimii sujuvasti: viikon ohjelma suunnitellaan ja vastuut jaetaan yhdessä, ja jokaisella työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa päivien sisältöön.
– Parasta on, että saan työssäni hyödyntää luovuuttani. Keväällä esimerkiksi vietettiin ideoimaani Afrikka-teemaviikkoa, jonka aikana perehdyttiin kulttuuriin ja ruokaan erilaisten aktiviteettien avulla, opiskeluaikanaan Afrikassa vaihdossa ollut Karoliina kertoo.
Karoliinan mukaan yhtenä työvälineenä voidaan oikeastaan pitää omaa persoonaa, jota oppii hyödyntämään kokemuksen karttuessa.
– Olen löytänyt oman työminäni eli sen, miten toimin asiakkaiden kanssa omana mutta ammatillisena itsenäni. Tässä työssä kehittyy ja kasvaa jatkuvasti.
Onnistumisista iloitaan yhdessä
Kahdeksan vuotta KTO:laisena viihtynyt Karoliina mainitsee työnsä voimavaroiksi työyhteisön ja mahdollisuuden ammatilliseen kasvuun.
– Olen urani alkuvaiheilta asti saanut hyvät eväät ammatilliseen kasvuun. Ympärilläni on aina ollut kokeneita, osaavia työkavereita, minkä lisäksi tarjolla on ollut paljon koulutuksia. Hyvä työyhteisö on auttanut kehittymään, ja pienet yksiköt ovat olleet myös tuttuja ja turvallisia ympäristöjä, hän kertoo.
Työyhteisön lisäksi asiakkaat auttavat jaksamaan työssä. Jaettu ilo pienistä onnistumisista tekee oman työn merkitykselliseksi ja näkyväksi.
– Pienet edistysaskeleet pitkien prosessien aikana tekevät omankin työn jäljen näkyväksi. On hienoa huomata esimerkiksi se, kuinka aluksi paljon tukea tarvinnut asiakas pystyykin nyt riisumaan ulkovaatteensa, pesemään kätensä ja viemään reppunsa paikalleen ihan itsenäisesti. Onnistumiset tuovat meille kaikille yhteistä iloa, Karoliina kertoo.
Iloa ja onnistumisen kokemuksia tuovat myös monenlaiset kohtaamiset. Eräs uran tärkeimmistä hetkistä Karoliinalle on ollut asiakkaan suora palaute haastavan päivän jälkeen.
– Kaikkea oli ehtinyt sattua ja tapahtua, mutta päivän päätteeksi istuimme yhdessä sohvalla. Hän taputti minua olkapäälle ja totesi: ”Hyvin ohjattu, Karo!” Tämä lämmittää yhä mieltä, Karoliina muistelee.