”Meillä kaikilla on lupa tuntea”
-

Julkaistu

”Meillä kaikilla on lupa tuntea”

Kauan odotettu Lupa tuntea -teemapäivä kokosi yhteen väkeä KTO:n eri yksiköistä. Osallistujat pääsivät päivän aikana muun muassa tekemään nojatuolimatkan maailman ympäri, oppimaan ja keskustelemaan tärkeistä aiheista sekä nauttimaan menevästä musiikista.

Lupa tuntea -kyltti, taustalla näkyy Mikko & Sankarit -yhtyeen laulaja.

Lupa tuntea -teemapäivää vietettiin syyskuussa KTO:n kuntoutuskeskuksella. Monitoimitila Loisto täyttyi innokkaista teemapäivän viettäjistä, jotka tulivat kuulemaan, oppimaan ja keskustelemaan – sekä pitämään hauskaa. Tämän vuoden teemoiksi valikoituivat asenteet, suvaitsevaisuus ja osallisuus, ja aiheita käsiteltiin muun muassa monikulttuurisuuden, ystävyyden ja seksuaalisuuden näkökulmista.

Päivä käynnistettiin kehittämissuunnittelija Kati Rannan tervetulosanoilla, minkä jälkeen lähdettiinkin heti maailmalle. Nimittäin Turun ammatti-instituutti TAIn opiskelijat veivät osallistujat nojatuolimatkalle maailman ympäri!

TAIn opiskelijoiden johdolla matkattiin muun muassa Egyptiin, Intiaan ja New Yorkiin. Opiskelijat esittelivät yleisölle jokaista matkakohdetta, minkä lisäksi paikallisiin kulttuureihin tutustuttiin myös itse musisoimalla – innokkaimmat matkaajat jopa tanssimalla!

TAIn opiskelijat tanssivat eqyptiläisen musiikin tahtissa, taustalla näkyy kuva pyradamidista.

Asiakas soittaa rytmimunaa.Asiakas katsoo kameraan ja hymyilee.Asiakkaita ja TAIn opiskelijoita tanssimassa.

Matkakohteet kiinnostivat yleisöä, ja moni ryhtyikin haaveilemaan Egyptin pyramideista tai New Yorkin pilvenpiirtäjistä. Matkakuumeen taltuttamiseksi pohdittiin yhdessä, miten esimerkiksi intialaiseen kulttuuriin voisi tutustua Varsinais-Suomesta käsin.

– Voi käydä syömässä esimerkiksi intialaista ruokaa tai katsoa intialaisia elokuvia, yleisöstä keksittiin.

– Tämä oli hauska matka, Paimioon palanneet reissaajat kiittelivät.


Messuhuumaa ja uusia tuttavuuksia

Teemapäivä jatkui messujen muodossa. Kuntoutuskeskuksen aulassa oli erilaisia messupisteitä, joissa pääsi käsittelemään eri aktiviteettien avulla Lupa tuntea -päivän teemoja. Messupisteillä esimerkiksi pohdittiin erilaisia tunnetiloja, keskusteltiin KTO:n arvoista, kommunikoitiin erilaisten menetelmien avulla sekä testattiin lentäjän taitoja eXeriumin pelituolin avulla. Messuilla sai osallistua myös arvontaan sekä napata itsestään polaroid-kuvan. 

– Tästä kuvasta tuli aika hyvä, kommentoi eräs kuvattavana ollut.

Asiakas pitää kädessään pientä vihkoa ja polaroid-kuvaa.Asiakas ja polaroid-kuva.

Messuilla kiertelyn lisäksi monet pääsivät näkemään vanhoja tuttuja sekä tutustumaan uusiin ihmisiin. Messupisteillä kierteli tyytyväisen näköistä väkeä.

– Osallistuin Lupa tuntea -päivään myös viime kerralla. Oli kiva päästä päivään mukaan taas ja nähdä tuttuja.

– Täällä on tärkeitä aiheita.

Kaksi asiakasta katsoo kameraan ja hymyilee.​​​​​​​Työntekijä antaa asiakkaille arpalipukkeita.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Asiakas ja työntekijä katsovat lappuja, joissa on tunnetiloja ja niiden selityksiä.​​​​​​​Kaksi asiakasta katsoo kameraan ja hymyilee.Asiakas istuu pelituolilla.​​​​​​​

Erilaisuus on tärkeä voimavara

Messujen jälkeen teemapäivää jatkettiin KTO:n työntekijöiden ja asiakasraadin sekä TAIn opiskelijoiden yhteisellä paneelikeskustelulla. Keskustelun aiheena oli monikulttuurisuus, ja panelistit pääsivät vastaamaan moniin kysymyksiin: Miten eri kulttuurien kohtaaminen näkyy? Minkälaista on työskennellä suomalaisessa työyhteisössä? Mitkä asiat toisessa kulttuurissa kiinnostavat? Mikä on suomalaisin kulttuurin hauskin asia? Mitä voi tehdä, jos keskustelukumppanin kanssa ei ole yhteistä kieltä?

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että erilaiset kulttuurit ja ihmiset ovat voimavara. Muista kulttuureista voi panelistien mukaan oppia paljon.

– Mielestäni erilaisuus on rikkaus. On tärkeää, että kaikki hyväksytään sellaisena kuin he ovat, kiteytti panelisti ja asiakasraadin jäsen Hanna Penttilä.

Viisi panelistia istuu tuoleilla.


Osallisuus ja seksuaalisuus koskettavat kaikkia

Paneelin jälkeen messupäivä jatkui osallisuuden ja seksuaalisuuden teemoja käsitellen. Aiheet puhututtivat osallistujia. Päivän aikana todettiin, että osallisuus ja seksuaalisuus koskettavat kaikkia – siksi niistä on tärkeää myös puhua.

Iltapäivällä osallistujat saivat nauttia työllistymistä edistävän toiminnan tekemästä videosta, Keski-Ravattulan Osallisuuden asialla -uutislähetyksestä. Uutislähetyksen aikana nähtiin monta haastattelua, joissa haastateltavat saivat kertoa muun muassa omasta työstään, harrastuksistaan ja mielenkiinnon kohteistaan. Uutislähetystä seurattiin mielenkiinnolla, ja yleisön joukosta bongattiin myös muutama videolla esiintyvä haastateltava!

 

Videon jälkeen vuorossa oli seksuaalineuvoja Sari Kieloahon puheenvuoro seksuaalisuudesta. Keskustelua heräsi tärkeästä aiheesta, ja yhdessä käytiin läpi, mitä esimerkiksi seksuaalisuus ja omat rajat tarkoittavat. Teemaa käsiteltiin päivän aikana myös erilaisten kysymysten ja taiteen avulla.

Seksuaalineuvoja pitää puheenvuoroa.Kysymys: "Mikä on lempikohta kehossasi?" Vastauksia muun muassa aivot, olkapäät ja hiukset.​​​​​​​​​​​​​​

Päivä pakettiin musiikin tahdissa

Opettavainen ja tapahtumantäyteinen teemapäivä päättyi musiikin tahdissa, kun Loiston lavalle astuivat Mikko & Sankarit. Trio nostatti tunnelmaa mukaansatempaavilla kappaleilla, joiden sanat olivat monille tuttuja.

Kolmen hengen bändi.Laulaja katsoo kameraan.​​​​​​​​​​​​​​Kaksi asiakasta istuu vierekkäin.​​​​​​​

– Doris, Doris, sä veit mun sydämen, yleisö lauloi yhtyeen mukana.

Yhtye sai innokkaasta kuuntelijasta taitavan taustatanssijan. Paneelissakin osallisuuden puolesta puhunut Hanna kertoi, että tanssi on hänelle merkittävä harrastus.

Bändi ja tanssija poseeraavat.​​​​​​​

– Lupa tuntea tarkoittaa sitä, että on lupa tuntea myös itsensä. Tanssilla voin eläytyä moniin tunteisiin ja ilmaista itseäni eri tavoin. Meillä kaikilla on lupa tuntea, hän toteaa.

 


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!