”Tarvitaan vain rohkeutta yrittää” – työvalmennus tuo työn ja tekijän yhteen
-

Julkaistu

”Tarvitaan vain rohkeutta yrittää” – työvalmennus tuo työn ja tekijän yhteen

Työvalmennus tukee sekä työntekijää että työnantajaa. Kehitysvammainen tai erityistä tukea tarvitseva osaaja saa työskennellä mielekkäässä työssä, ja työnantaja puolestaan saa motivoituneen ja hyvän työntekijän. Työvalmentaja Miika Koskela ja tapahtuma-alalla työskentelevä Joonas Tieranta kannustavat rohkeasti kokeilemaan työvalmennusta.

 Miika Koskela ja Joonas Tieranta seisovat vierekkäin ja hymyilevät. Taustalla näkyy Ravattulan toimintakeskuksen metallipuolta.
Työvalmennuksessa työvalmentaja tekee tiivistä yhteistyötä työntekijän ja työnantajan kanssa. Työvalmentaja Miika Koskelan ja tapahtuma-alalle työllistyneen Joonas Tierannan mukaan yhteiset onnistumiset motivoivat.

 

KTO:n työvalmennus työllistää kehitysvammaisia ja erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä yrityksiin ja organisaatioihin. Töitä ja tekijöitä saattaa yhteen työvalmentaja Miika Koskela.

– Autan työntekijöitä etsimään heitä kiinnostavia ja heille sopivia työpaikkoja. Toimin linkkinä työnantajan ja -tekijän välillä.

Työvalmentaja on työntekijän tuki ja turva. Koskela käy työntekijöiden kanssa yhdessä läpi esimerkiksi työpaikan pelisääntöjä sekä palkkatukeen, työaikoihin ja sopimuksiin liittyviä asioita.

– Olen myös työnantajan tukena. Minulta saa esimerkiksi tietoa palkkatuesta ja työolosuhteiden järjestelytuesta, Koskela kertoo.


Monia mahdollisuuksia

Työvalmennuksessa lähdetään liikkeelle työntekijän mielenkiinnon kohteista ja vahvuuksista. Yhteisen keskustelun jälkeen Koskela lähtee kartoittamaan mahdollisia työpaikkoja.

– Työmahdollisuuksia löytyy melkein miltä alalta vain. Meiltä onkin työllistytty esimerkiksi keittiö-, tapahtuma- sekä tekstiili- ja vaatetusalalle, Koskela kertoo.

Koskelan mukaan tärkeintä on työntekijän innostus. Samaa mieltä on Joonas Tieranta, joka työvalmennuksen avulla teki harrastuksestaan työn: peruskoulusta asti tekniikasta ja vempaimista kiinnostunut Tieranta työskentelee nyt tapahtuma-alalla ja kouluttautuu tapahtumateknikoksi.

– Teen monipuolista työtä esimerkiksi valo- ja äänitekniikan parissa. Olen päässyt kiertämään Suomea ja järjestämään jopa festareita.

"Työmahdollisuuksia löytyy melkein miltä alalta vain."


Molemminpuolista rohkeutta

Tieranta kertoo oppineensa vuorovaikutustaitoja ja saaneensa itsevarmuutta. Työkavereilta on helppo kysyä myös apua.

– Uskallan ja osaan mennä mukaan työporukan vitsailuun. Voin olla töissä oma itseni.

Koskela ja Tieranta kannustavat sekä työnantajia että työntekijöitä ennakkoluulottomuuteen.

– Työvalmentajalta saa kyllä tukea, työnantajilta tarvitaan vain rohkeutta ja halua kokeilla. Se kannattaa, sillä täältä saa sitoutuneen ja hyvän työntekijän, Koskela kertoo.

– On kauhean tärkeää yrittää. Epäonnistumisia ei tarvitse pelätä, niistä oppii. Myös työnantajilta toivon rohkeutta kokeilla. Jokaisella työntekijällä on omat haasteensa, mutta ei anneta niiden häiritä, Tieranta lisää.

"Epäonnistumisia ei tarvitse pelätä, niistä oppii."

Tieranta kertoo löytäneensä unelma-alansa, jossa oman kädenjäljen näkeminen motivoi.

– Kun näkee työnsä tuloksen, tietää saaneensa itsestään kaiken irti. Työelämä on tullut minulle todella tärkeäksi – tässä työssä parasta on oikeastaan kaikki.

 

Lisätietoja antaa

Koskela Miika työvalmentaja, työllistymistä edistävä toiminta 040 631 5274 miika.koskela@varha.fi

Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!