Kansainvälinen EAMHID-kongressi järjestetään Suomessa syyskuussa 2023
-

Julkaistu

Kansainvälinen EAMHID-kongressi järjestetään Suomessa syyskuussa 2023

Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus KTO ja Kehitysvammaliitto järjestävät syyskuussa 2023 EAMHID-kongressin Helsingissä. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä kongressi kokoaa yhteen kansainvälisiä osaajia, joiden yhteisenä tavoitteena on lisätä tietoa, ymmärrystä ja hyviä käytänteitä kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyden edistämiseksi.

Kaksi kehitysvammaista henkilöä. Kuvan tekstissä lukee EAMHID 2023. 14th European congress of Mental heath in intellectual disability Helsinki Finland, 21-23 September 2023. Best Practices - better Life.

KTO ja Kehitysvammaliitto järjestävät EAMHID-kongressin 21.–23. syyskuuta 2023. Ensi vuonna järjestettävän kongressin teemana on Hyvät käytännöt – parempi elämä. Kongressi kokoaa yhteen kansainvälisen joukon tieteentekijöitä, käytännön toimijoita sekä kehitysvammaisia ihmisiä ja heidän läheisiään.

– Tarkoituksenamme on esitellä uusimpia tieteellisiä oivalluksia sekä käytäntöön ja tutkittuun tietoon perustuvia hyviä käytänteitä, joiden avulla voimme parantaa tämän haavoittuvan ihmisryhmän mielenterveyttä ja elämää, kommentoi Congress President ja KTO:n asiantuntija- ja kehittämispalveluiden johtaja Oili Sauna-aho.

Kongressi järjestetään Helsingissä Clarion-hotellissa. Nyt kongressin puhujat ja alustava ohjelma on julkaistu ja ilmoittautuminen kongressiin on alkanut.


Yhteistyötä tarvitaan

Sauna-aho toimii eurooppalaisen EAMHID-järjestön (European Assosiation for Mental Health in Intellectual Disability) hallituksen varapuheenjohtajana. EAMHID-kongresseja on järjestetty vuodesta 1995, ja tätä ensi kertaa Suomessa järjestettävää kongressia Sauna-aho odottaa erityisen paljon.

–  Ympäri Eurooppaa tehdään vaikuttavaa tieteellistä tutkimusta ja edistetään mielenterveyttä monin käytännön toimin. On hienoa saada kansainvälisiä tieteentekijöitä ja toimijoita vieraaksemme, Sauna-aho sanoo.

– Samalla pääsemme tuomaan esille myös vahvaa suomalaista osaamista. Kongressin puhujina ovat muun muassa autismikirjon ja kehitysvammapsykologian professori Elina Kontu, lastenneurologian erikoislääkäri Ilona Autti-Rämö, Suomen ensimmäinen kehitysvammalääketieteen professori Maria Arvio sekä kehitysvammahuollon ylilääkäri Jarmo Körkkö. Lisäksi läheisen näkökulmaa tuo esille Kehitysvammaisten Palvelusäätiön hallituksen jäsen ja kahden monivammaisen lapsen isä Jyrki Pinomaa, hän kertoo.

Sauna-ahon mukaan kansainvälinen yhteistyö on ollut hedelmällistä, ja sillä on tärkeä merkitys myös tulevaisuudessa. 

– Kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyden edistäminen on tärkeää, ja sitä varten tarvitsemme maarajat ylittävää yhteistyötä. Osaamista, ymmärrystä ja parhaita käytänteitä jakamalla voimme parhaiten edistää kehitysvammaisten ihmisten elämänlaatua – tämä on yhteinen tavoitteemme, Sauna-aho kertoo.


Syksyn kohokohta

Kongressia KTO:n kanssa järjestää Kehitysvammaliitto. Kongressia alettiin suunnittelemaan alkuvuonna 2021, ja nyt pitkäjänteinen työ on alkanut konkretisoitua.

– Ilmoittautuminen kongressiin on nyt käynnissä. Odotamme isoa joukkoa keskustelemaan ja jakamaan tietoa tästä valtavan tärkeästä aiheesta, Sauna-aho kertoo.

Kongressin kielenä on englanti, mutta Sauna-ahon mukaan kongressissa on paljon myös suomenkielistä ohjelmaa ja puhujien luennot tulkataan suomeksi. Osaa ohjelmasta on mahdollista seurata myös striimattuna.

– Toivotan kongressiin lämpimästi tervetulleiksi kaikki alalla työskentelevät, tutkijat kuin myös vammaiset henkilöt ja heidän läheisensä. Kannustan kaikkia osallistumaan ja tuomaan oman panoksensa tärkeään asiaan, Sauna-aho päättää.

 


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!